Vaření s Ilee
Vařili jsme s přáteli v místní vesnici. Byl to skvělý zážitek, o který se rádi podělíme. Jste-li milovníci jídla a vaření, seznámíme vás se sympatickou Ilee, která vás naučí připravit pár typických místních jídel.
Vařili jsme venku a připravovali lobstry, konky (conch), platanos a jako přílohu rýži a fazole. Vždy samozřejmě záleží na tom, co se zrovna podaří ulovit. Pravdou je, že většinu přípravy obstarala Ilee sama a my jen koukali. Lolo přikládal dřevo do venkovního „peco-grilu“. Nevím, jak to jinak nazvat, protože je to víceúčelové zařízení, ve kterém se dá připravit úplně všechno.
Nejprve Lolův bratranec vylákal a vytáhl konky z ulit, ořezal a Ivan je následně rozklepal kladivem. Mezi tím někdo rozříznul kokos, vybral dužinu a nastrouhal ji na struhadle. Tato drť byla smíchána s vodou a prolisována. Vzniklá tekutina sloužila jako základ, ve kterém se pak vařilo. Zabitým lobstrům se oddělily hlavy, vytáhlo střevo a nakrájely se na kousky. Jitka pak tuto směs posypala kořením a chvíli se to nechalo ležet. Lolo mezitím krájel platanos na plátky.
Za chvíli jsme hodili lobstry na pánev, kde se dělali asi 10 minut a zároveň se vedle smažily plantejny. Ilee odběhla domů udělat na svém sporáku rýži a fazole, protože nás bylo víc a na „peco-gril“ by se všechno nevešlo.
V naprosto správný okamžik dorazil Marek s pivy a rovnou se servírovalo. Seděli jsme venku v trávě kolem grilu a byla to naprostá pecka!! Všichni všechno snědli, nezbylo vůbec nic! Fakt nic!