Karibský rum nezklame
Vezmete cukrovou třtinu, trochu ji mačetou rozsekáte, vzniklou drť vylisujete, do vymačkané šťávy vrazíte kvasinky a čekáte, až ty milé malinké houbičky završí smysl existence cukru a vyrobí z něj tolik potřebný a užitečný alkohol. Tyhle kvasinky se množí pučením a zjevně jim to připadá mnohem záživnější než nám, takže pučí jak o život až jsou jich milióny. A při tom množení se dál cpou třtinovým cukrem a chrlí alkohol. A to vše dělají pořád dokola tak dlouho, až se v podstatě uchlastají k smrti, neboť neví, kdy přestat, a tak vyrobí tolik lihu, že jeho koncentraci sami nesnesou. Po tomto několikadenním řádění, kterému se odborně říká fermentace, rej ustane.
Nyní nastává vhodný okamžik nalít vše do hrnce, pod hrncem zatopit, prchající výpary chladit a vzniklý kondenzát jímat s velikou pokorou před dokonalostí matky Přírody. Tomu procesu se pro změnu říká destilace a to, co vzniklo, je RUM.
Pak zavoláte bednáře, naštípete mu dříví, od kováře koupíte obruče a bednář vám stluče dřevěný sud. Do něj nalejete RUM, sud uzavřete a čekáte. Čekáte rok, dva, tři a ti nejtrpělivější z vás třeba i deset let. Dlouhé chvíle si ti oduševnělejší mohou krátit čtením Dostojevského a vy ostatní si vezměte mačetu a rozsekejte na maděru trochu cukrové třtiny. Bude se hodit na výrobu dalšího rumu. Po deseti letech sud opět otevřete a vše co v něm je, vyslopete v posvátné úctě ke každé jedné kvasince, jež položila svůj život při výrobě tohoto lahodného moku.
Promiňte nám toto krátké školení, ale některé věci je dobré vědět. Je dobré vědět, jak se rum vyrábí a je také dobré vědět, co všechno lze vyrobit z rumu. Svatyně milovníků tohoto destilátu se nachází na Roatánu na kopci u silnice vedoucí na West Bay. Vstoupíte do tohoto chrámu a přímo proti vchodu spatří vaše oči takřka posvátný nápis: FREE RUM. Jak vznešené!! Jak skvělá myšlenka, která si jistě najde mnoho následovníků a věrozvěstů, jež budou toto všeobjímajícího vyznání šířit po celém světě.
Přistoupíte potom k oltáříčku, nad nímž se skví ono novodobé přikázání a hubený muž s dlouhými černými vlasy vám obřadně podá v malém plastovém pohárku rum s příchutí čokolády či manga, kokosový rum i rum kořeněný. Vyberte si, který chcete, všechny jsou výborné. Obřad je následně ukončen ochutnáváním domácích mufinků, nacucaných rumem jak houba.
Pokud se rozhodnete k vlastní výrobě rumového koláčku, tak tato výrobna ani netají recept. Je umístěn venku před vchodem na krabičce, která zatím zeje prázdnotou a čeká na odvážného pekaře. Takže vezměte 5340 vajec, 253 litrů rumu, 634 šálků oleje, 897 liber mouky,… a pusťte se do toho!